Voiko syyhy parantua itsestään?

Syyhy on tarttuva ihosairaus, jota aiheuttaa lähes näkymätön loinen nimeltä syyhypunkki. Oireisiin kuuluvat kutiseva iho ja ihottuma. Tilan käsittelemiseksi ja vakavien ihoinfektioiden sekä syyhypunkkien leviämisen estämiseksi tarvitaan välitöntä diagnoosia ja hoitoa.

Voiko syyhy parantua itsestään?
Voiko syyhy parantua itsestään?

Syyhy voi esiintyä kaikenikäisillä ihmisillä ja se on erittäin tarttuva, leviäen helposti perheenjäsenten ja ystävien välillä. Koska se leviää ihokontaktin ja vaatteiden sekä vuodevaatteiden jakamisen kautta, syyhy on todennäköisempää, kun useat ihmiset asuvat samassa taloudessa. Joskus se leviää seksuaalisen kontaktin kautta, erityisesti nuorilla aikuisilla. Syyhy on myös yleinen vanhainkodeissa ja pitkäaikaishoitolaitoksissa.

Sinun tulisi ottaa yhteyttä lääkäriisi tai apteekkiasi, jos epäilet, että sinulla tai perheenjäsenelläsi on syyhy. On tärkeää saada hoitoa syyhyyn, koska se ei parane itsestään. Joillakin ihosairauksilla, kuten ekseemalla, voi olla samankaltaisia oireita kuin syyhyllä.

Liiallinen raapiminen voi johtaa bakteerien aiheuttamiin ihoinfektioihin, kuten ruusu ja selluliitti. Syyhyn pitkään jatkunut sairastaminen voi aiheuttaa ihon pysyviä arpia.

Syyhyä aiheuttaa syyhypunkki, joka on alle puoli millimetriä leveä. Naaraspuolinen punkki kaivautuu juuri ihon pinnan alle, tuottaen tunnelin tai polun, jossa se elää, ruokkii ja munii. Toukat kuoriutuvat munista ja siirtyvät ihon pinnalle, missä ne voivat levitä muihin ihoalueisiin tai toisten ihmisten iholle. Syyhypunkki ei voi selviytyä ihmisen ihon ulkopuolella yli 2–3 päivää.

Ihottuma ja kutiava iho alueilla, joissa punkki on kaivautunut, johtuvat kehon allergisesta reaktiosta punkkeihin, niiden munista ja jätteistä.

Voiko syyhy parantua itsestään?

Ei, syyhy ei yleensä parane itsestään. Syyhy vaatii asianmukaista hoitoa, joka sisältää lääkkeiden käyttöä, jotka tappavat syyhypunkin ja sen munat. Hoitamattomana syyhy voi jatkua ja aiheuttaa lisää oireita, kuten voimakasta kutinaa ja ihon infektioita. On tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon ja noudattaa hänen antamiaan ohjeita, jotta syyhy voidaan tehokkaasti hoitaa ja estää sen leviäminen muille.

Oireet ja merkit

Yleiset syyhyn oireet ja merkit sisältävät:

  • Erityisen kutiava iho, kutina pahenee yöllä
  • Kaivertumat, jotka näkyvät ohuina, harmahtavina, epäsäännöllisinä jälkinä iholla (2-10 mm pitkiä)
  • Ihottuma, joka ilmenee pienenä punaisena rakkulana tai näppylänä iholla
  • Kyhmyjä tai noduluksia kainaloissa ja nivusissa.

Syyhy esiintyy pääasiassa ranteiden sisäpuolella, sormien väleissä, kyynärpäissä, jalkojen yläpinnalla, vyötäröllä, pakaroilla ja sukuelimissä. Vanhukset, jotka ovat vuoteenomaisia tai joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, sekä imeväiset ja pienet lapset voivat myös saada syyhyä kasvoille, hiuspohjaan, kaulaan, kämmeniin ja jalkapohjiin.

Oireiden voi kestää 2–6 viikkoa ilmetä kontaktin jälkeen syyhypunkkiin. Ihmiset voivat olla tartuttavia jopa silloin, kun heillä ei ole oireita.

Hoito

Kaikkien samassa taloudessa asuvien tulisi saada hoito samaan aikaan, vaikka heillä ei olisikaan kutisevaa ihoa.

Syyhyn hoitoon kuuluu paikallisesti käytettävien lääkkeiden (voiteiden ja lotionien) levitys, jotka sisältävät kemikaaleja, jotka tappavat syyhypunkin ja sen munat. Lääke on levitettävä koko keholle, kaulasta alaspäin jalkoihin asti. On suositeltavaa levittää lääke ennen nukkumaanmenoa, jotta se jää iholle vähintään kahdeksaksi tunniksi ennen kuin se pestään pois aamulla. Vakavammissa tapauksissa hoidon uusiminen saattaa olla tarpeen. Lapset tulisi pitää poissa päivähoidosta ja koulusta hoidon jälkeisen päivän.

Iholle levitetyt lääkkeet tappavat punkit nopeasti, mutta kutinan voi kestää jopa kuukauden hävitä. Jos ihottumasi jatkuu, sinun tulisi käydä lääkärissä. Antibiootti voidaan määrätä, jos bakteerien aiheuttama ihotulehdus on kehittynyt.

Hyödyllisiä kotihoitoja ovat rauhoittavien voiteiden, kuten kalamineen, levittäminen ja reseptivapaiden suun kautta otettavien antihistamiinilääkkeiden käyttö kutinan ja muiden allergisten oireiden lievittämiseksi. Kylmässä vedessä kylpeminen tai viileän kostean pesuliinan levittäminen vaikutusalueille voi myös helpottaa kutinaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *