Onko kaurassa gluteenia?

Vaikka puhdas kaura on luonnostaan gluteeniton ja sopiva niille, joilla on gluteeniherkkyys tai keliakia, se voi saastua gluteenilla prosessoinnin aikana.

Onko kaurassa gluteenia?
Onko kaurassa gluteenia?

Onko kaura gluteenitonta?

Puhdas kaura on gluteenitonta ja turvallista useimmille gluteeni-intoleranssista kärsiville ihmisille.

Kuitenkin kaura saattaa usein saastua gluteenilla, koska sitä saatetaan käsitellä samoissa tiloissa kuin gluteenia sisältäviä viljoja, kuten vehnää, ruista ja ohraa.

Tutkimukset osoittavat, että suurin osa keliakiasta tai vehnäallergiasta kärsivistä ihmisistä voi syödä päivittäin 50–100 grammaa puhdasta kauraa ilman haittavaikutuksia.

Eräässä 8-vuotisessa tutkimuksessa, johon osallistui 106 keliakiaa sairastavaa henkilöä, puolet heistä söi päivittäin kauraa – eikä kukaan heistä kokenut kielteisiä vaikutuksia.

Puhtaat, saastumattomat kaurat ovat myös turvallisia niille, joilla on vehnäallergia.

Eräässä Suomessa tehdyn tutkimuksen tarkasteli kauran sopivuutta keliaakikkojen gluteenittomassa ruokavaliossa kymmenen vuoden ajan. Se osoitti, että noin 80% ihmisistä söi erityisesti tuotettuja kaurahiutaleita. Heidän tutkimuksensa ei havainnut merkittäviä eroja oireiden, veren vasta-aineiden merkkiaineiden tai pienen suolen koepalan tulosten välillä niiden välillä, jotka söivät pitkään kauraa keliaakian kanssa, ja niiden välillä, jotka eivät niin tehneet. Tutkimus päättyi siihen, että ne, jotka söivät kauraa, kirjasivat parempia elämänlaatupisteitä.

Monissa maissa kaura ei ole harkittu gluteenin lähteeksi

Useimmat Euroopan maat sallivat kauran tuotteissa, joissa on gluteeniton merkintä. Kanada antoi markkinointiluvan vuonna 2015, joka sallii gluteenittomien kauratuotteiden käytön ja niitä sisältävien elintarvikkeiden käytön. Tässä tapauksessa kauran on oltava erityisesti kasvatettu tai käsitelty varmistaakseen, että ne ovat gluteenittomia, ja niitä on testattava, jotta niissä on enintään 20 ppm gluteenirakeita.

Kanadassa termi ”gluteenittomat kaurat” on selkeästi ilmoitettava missä tahansa niitä mainitaan, mukaan lukien ainesosaluettelossa. Huomaa, että Yhdysvalloissa FDA ei salli mitään kuvauksia pakattujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä.

Poikkeuksena tähän sääntöön ovat Australia ja Uusi-Seelanti, kaksi maata, jotka sisältävät kauran rajoitettuna viljalajina vehnän, ohran ja rukiin kanssa kaikissa niissä maissa valmistetuissa tai myydyissä gluteenittomissa tuotteissa.

Kuinka kauraa erityisesti tuotetaan keliaakikkojen tarpeisiin?

Kansainvälisesti termi ’GLUTEENITON’ on käytössä merkitsemään niitä kaurapitoisia tuotteita, joita keliaakikot voivat syödä. Lopputuotteessa niiden tavoitteena on olla alle 20 ppm gluteenia, mikä on kansainvälinen elintarvikkeiden standardi, jolla merkitään tuote gluteenittomaksi. On olemassa kaksi nykyistä menetelmää, joita käytetään tällaisten kaurapitoisten tuotteiden tuottamiseen.

  • Monet kaurat tuotetaan erityisesti ’kauran puhtausprotokollaa’ noudattaen. Tämä tarkoittaa, että ne kasvatetaan puhtaasta kauransiemenestä, maassa, jossa ei ole kasvanut vehnää, ruista tai ohraa vähintään 2 vuoteen, ja viljelijän viljelemän sadon tulee olla gluteenitonta. Puhtaita leikkaus-, varastointi-, kuljetus- ja pakkaustiloja on käytettävä myös. Tämä varmistaa, etteivät gluteenia sisältävät viljat sekoitu kauran kanssa. Näytteitä kaurasta testataan sitten varmistaakseen, ettei kaurassa ole vehnää, ruista tai ohraa. Niiden on testattava alle 20 ppm gluteenia.
  • Jotkut ulkomaiset yritykset investoivat laitteisiin, jotka lajittelevat kauran poistamalla epäsopivat jyvät koon tai värin perusteella. Lopullinen tavoite on, että niissä on vähemmän kuin 20 ppm gluteenia lopullisessa markkinatuotteessa.

Vain kaurat, jotka on tuotettu välttääkseen kontaminaatiota, katsotaan sopiviksi keliaakikkojen käyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *