Milloin närästys on vakava varoitus

Närästys on hyvin yleinen vaiva, joka vaikuttaa moniin ihmisiin monista syistä. Se tapahtuu, kun ruuansulatushappo pääsee vatsasta ja ärsyttää ruokatorven herkkää limakalvoa.

Milloin närästys on vakava varoitus
Milloin närästys on vakava varoitus

Yleensä se johtuu tiettyjen ruokien syömisestä tai yksinkertaisesti ylensyönnistä ja sitä voidaan hoitaa ilman reseptiä saatavilla olevilla närästyslääkkeillä. Mutta joskus närästys voi olla merkki suuremmista ongelmista, jotka vaativat muita ratkaisuja.

Usein toistuvat närästysoireet tai jokapäiväinen närästys

Jos sinulla on usein tai jatkuvaa närästystä (useammin kuin kahdesti viikossa tai jokapäiväistä närästystä), saatat kärsiä gastroesofageaalisesta refluksitaudista (GERD). GERD on ruoansulatushäiriö, joka vaikuttaa alempaan ruokatorven sulkijalihakseen (LES), lihakseen joka yhdistää ruokatorven ja vatsan. Jos sinulla on jatkuvaa närästystä, sinun tulisi varata aika gastroenterologille.

Närästysoireita ovat:

  • Polttava tunne rinnassa tai kurkussa
  • Hapan maku suussa
  • Nielemisvaikeudet
  • Tuntuu, että ruoka juuttuu kurkkuun
  • Vatsan sisällön regurgitaatio suuhun
  • Pahoinvointi tai oksentelu
  • Kurkkukipu tai käheys

Kun LES toimii kunnolla, se toimii esteenä, joka estää ruuansulatushapon vuotamisen vatsasta ruokatorveen. Kuitenkin, jos LES on heikentynyt tai toimii väärin, vatsahappo voi päästä ruokatorveen ja aiheuttaa toistuvia närästyksen jaksoja. Ajan myötä GERD voi vaurioittaa ruokatorveasi tai johtaa vakavaan komplikaatioon nimeltä Barrettin ruokatorvi. Barrettin ruokatorvessa toistuva altistuminen vatsahapolle aiheuttaa muutoksia ruokatorven soluissa. Nämä vaurioituneet solut voivat muuttua ruokatorven adenokarsinoomaksi, mahdollisesti kuolemaan johtavaksi syöväksi.

Jos GERD:ää epäillään, lääkärisi saattaa suorittaa endoskopian, menettelyn, jossa valaistu tähystin työnnetään ruokatorveen ruoansulatuskanavan tutkimiseksi.

Närästys, vaikka käyttäisitkin ilman reseptiä saatavia lääkkeitä

On olemassa monia erilaisia ilman reseptiä saatavia lääkkeitä närästyksen ja happorefluksoinnin hoitoon. Joitakin yleisimpiä ovat närästyslääkkeet (kuten Tums), famotidiini (Pepcid) ja omepratsoli (Prilosec). Jos nämä lääkkeet eivät auta ja närästysoireesi jatkuvat, on tärkeää käydä lääkärissäsi, koska saatat kärsiä GERD:stä.

Vatsakipu

Jos koet voimakasta vatsakipua tai turvotusta lisäksi närästyksen kanssa, saatat kärsiä gastriitista. Gastriitti on mahalaukun limakalvon tulehdus ja sen voi aiheuttaa bakteerit, infektio, krooninen oksentelu tai liiallinen alkoholin tai tulehduskipulääkkeiden käyttö, kuten aspiriini tai ibuprofeeni. Endoskopia paljastaa vatsalaukkusi limakalvon vaurioitumisen laajuuden.

Hikka tai yskä

Jatkuva yskä tai hikka voi olla merkki hiataaliherniasta, tilasta, jossa osa mahasta luiskahtaa reiästä kalvon läpi. Kalvo on lihas rinnan ja vatsan välissä, joka on tärkeä hengityksessä: kun kalvo supistuu, se täyttää keuhkot ja mahdollistaa hengittämisen. Siinä on pieni aukko, jonka läpi ruokatorvi kulkee. Jos maha luiskahtaa tämän aukon läpi, se voi aiheuttaa voimakasta närästystä, rintakipua tai vatsakipua, pahoinvointia ja oksentelua tai hengenahdistusta.

Nielemisvaikeudet

Jos huomaat, että nieleminen on vaikeaa tai kivuliasta lisäksi närästyksen kanssa, saatat kärsiä ruokatorvitulehduksesta. Ruokatorvitulehdus on ruokatorven kudoksen tulehdus, joka johtuu usein GERD:stä. Jos epäillään ruokatorvitulehdusta, lääkärisi voi määrätä endoskopian arvioimaan ruokatorven limakalvon vaurioita.

Pahoinvointi tai oksentelu

Pahoinvointi ja oksentelu voivat olla merkkejä GERD:stä, hiataaliherniasta tai ruokatorvitulehduksesta. Mahan sisällön regurgitaatio voi esiintyä näiden tilojen komplikaationa. Tämä regurgitaatio johtaa usein ”hapan makuun”, joka saa jotkut potilaat tuntemaan pahoinvointia tai menettämään ruokahalunsa. Voimakas pahoinvointi tai oksentelu voi myös olla merkki vakavasta lääketieteellisestä hätätilanteesta – sydänkohtauksesta.

Voimakas rintakipu tai paine

Jos koet voimakasta rintakipua tai painetta, erityisesti yhdistettynä kipuun leuassa, kaulassa tai selässä, pahoinvointiin ja oksenteluun tai hengitysvaikeuksiin, hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon. Saatat olla saamassa sydänkohtauksen.

Johtopäätös

Närästys on yleinen vaiva, joka on yleensä vaaratonta, mutta se voi olla merkki suuremmasta lääketieteellisestä ongelmasta. Jos sinulla on jatkuvaa närästystä tai se häiritsee päivittäistä elämääsi, ota yhteyttä lääkäriisi keskustellaksesi hoitovaihtoehdoista tai pyytääksesi lisätutkimuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *