Milloin flunssa ei enää tartu?

Flunssan käsitteleminen on haastava kokemus, mutta sen ymmärtäminen, milloin virus ei enää tartu, on ratkaisevan tärkeää sen leviämisen estämiseksi.

Milloin flunssa ei enää tartu?
Milloin flunssa ei enää tartu?

Kuinka flunssa leviää?

Flunssan tarttuvuuden vuoksi sen leviämisen estäminen on ratkaisevan tärkeää, erityisesti flunssakauden aikana. Flunssa tarttuu pääasiassa hengitystie-eritteiden pisaroiden välityksellä, jotka syntyvät, kun tartunnan saanut henkilö puhuu, yskii tai aivastaa. Nämä pisarat voivat osua lähellä olevien ihmisten suuhun tai nenään, johtaen tartuntaan. Lisäksi pinnan tai esineen koskettaminen, jolla on flunssavirus, ja sen jälkeen kasvojen koskettaminen voi välittää viruksen.

Kuinka kauan flunssa kestää?

Vaikka flunssan kesto voi vaihdella, useimmat ihmiset kokevat oireita noin yhdestä kahteen viikkoon. Vaikka jotkut toipuvat ilman komplikaatioita, toiset voivat kehittää vakavan sairauden, mikä korostaa asianmukaisen hoidon tärkeyttä. Joitain yleisiä flunssaan liittyviä komplikaatioita ovat:

  • Keuhkoputkentulehdus
  • Poskiontelotulehdus
  • Korvatulehdukset
  • Keuhkokuume

Jos sinulla alkaa ilmetä vakavia oireita, kuten korkea kuume, hengitysvaikeuksia, jatkuvaa rintakipua tai nestehukkaa, sinun tulisi käydä lähimmässä päivystyspoliklinikassa mahdollisimman pian.

Kuinka kauan voin levittää sitä?

Noin viikon verran. Yleensä olet tartuttava 1 päivä ennen kuin sinulla on mitään oireita. Pysyt samanlaisena 5–7 päivää sen jälkeen, kun alat tuntea itsesi sairaaksi. Lapset ja henkilöt, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, voivat erittää virusta vielä pidempään. Virus voi levitä, kunnes oireet häviävät.

Flunssaa sairastavat ihmiset ovat CDC:n mukaan kaikkein tartuttavimpia kolmen tai neljän päivän ajan oireiden alkamisen jälkeen. Useimmat ihmiset voivat tartuttaa muita ihmisiä jopa päivää ennen oireiden alkamistaan ja jopa viisi–seitsemän päivää sen jälkeen, kun he näyttävät viruksen merkkejä. Lapset ja ihmiset, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, voivat tartuttaa virusta yli seitsemän päivän ajan.

Milloin olen kaikkein tartuttavin?

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan olet todennäköisesti tartuttavin ensimmäisten 3–4 päivän aikana. Tämä johtuu siitä, että mitä enemmän yskit ja aivastat, sitä enemmän pisaroita ammut ilmassa ja ympärilläsi oleviin esineisiin.

Milloin en enää ole tartuttava flunssaan?

Flunssaa sairastavat ihmiset eivät enää ole tartuttavia, jos 24 tuntia on kulunut ilman kuumetta ja ilman kuumetta alentavia lääkkeitä.

Jos altistun jollekin, joka on tartuttava, onko taattua, että sairastun flunssaan?

Ei välttämättä! Jos olet rokotettu flunssaa vastaan, sinun on vähemmän todennäköistä sairastua ja levittää virus. Flunssarokotteet voivat vähentää mahdollisuuksia sairastua flunssaan jopa 60 %. Voit myös noudattaa muita varotoimia, kuten käsihygienian ylläpitoa, kasvomaskin käyttöä ja esineiden sekä pintojen puhdistamista.

Mikä on paras tapa estää flunssan tarttuminen?

Paras ehkäisykeino on rokottautuminen! Jokainen yli kuuden kuukauden ikäinen voi saada vuosittaisen flunssarokotuksen joka vuosi auttaakseen estämään flunssan saamista ja levittämistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *