Miksi kurkkukipu pahenee makuulla?

Vuodenaikojen vaihtuessa, erityisesti kylmempien kuukausien aikana, on yleistä kokea jonkinlaista kurkkukipua. Kurkkukipu on kivulias, kutiava tai ärsyttävä kurkku. Tämä tila yleensä ratkeaa noin viikon kuluessa oireiden alkamisesta.

Miksi kurkkukipu pahenee makuulla?
Miksi kurkkukipu pahenee makuulla?

Se voi johtua tupakoinnista, bakteereista tai tavallisista flunssa- tai flunssaviruksista. Muut virustaudit, jotka voivat aiheuttaa kurkkukipua, ovat mononukleoosi, tuhkarokko, vesirokko, COVID-19 ja kurkkumätä. Bakteereiden tapauksessa yleisin bakteeri-infektio on Streptococcus pyogenes, joka aiheuttaa streptokokin kurkun.

On muitakin syitä kurkkukipuun, mukaan lukien allergiat, kuivuus, ärsyttävät aineet, lihasjännitys, gastroesofageaalinen refluksi, HIV-infektio tai joitain syöpätyyppejä.

Miksi kurkkukipu pahenee yöllä?

Toisinaan kurkkukipu pahenee yöllä. Tämä voi johtua altistumisesta erilaisille aineille, joita kutsutaan allergeeneiksi. Tämä voi johtaa kurkun kireyden tai kivun lisääntymiseen yöllä.

Toisinaan yöllä kipuaistimuksen voi lisätä lisääntynyt huomio ja ympäröivän hiljaisuus ennen nukkumaanmenoa.

Lisäksi unen aikana, jos kärsit kuorsauksesta tai obstruktiivisesta uniapneasta, tämä voi aiheuttaa kurkun kuivumista ja epämukavuutta ja kipua.

Kurkkukipu voi pahentua yöllä nenän takaosaan valuvan liman vuoksi. Kun makaat alaspäin, nenän takaosassa olevan liman valuminen kurkkualueelle lisääntyy. Liiallinen liman kertyminen kurkkuun voi pahentaa jo valmiiksi kipeää kurkkua ja tehdä siitä kutisevan ja kivuliaan.

Lisäksi lämmittimen pitäminen päällä pitkiä aikoja yöllä voi kuivattaa nenän ja suun limakalvot, mikä puolestaan päästää bakteerit, virukset ja mikrobit kehoon ja heikentää kehon luonnollista puolustusmekanismia patogeenejä vastaan.

Kuinka hoitaa kurkkukipua yöllä?

Tavan hoitaa kurkkukipua yöllä riippuu taustalla olevasta syystä. Tämä voi tapahtua käsikauppalääkkeillä kurkkukivun, kuumeen, kuivan kurkun vähentämiseksi tai määrätyillä antibiooteilla bakteeri-infektion tapauksessa, tai ottamalla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä allergeenien vähentämiseksi huoneessa ja sängyssä.

Kurkkukivun aiheuttajasta riippuen voit tehdä yöllä muutamia asioita sen ehkäisemiseksi. Esimerkiksi talvella ilma voi tulla erityisen kuivaksi lämmittimien käytön vuoksi. Tavan vähentää tätä on käyttää ympäristöhumidoria ilman kosteuden lisäämiseksi. Käsikaupan nenän sivuontelo-, allergia- tai flunssalääkkeet voivat auttaa.

Unen aikana emme juo useita tunteja, mikä voi tehdä meistä alttiimpia kuivumiselle ja kurkkukivulle. Tämän vastapainoksi vältä suolaisen aterian syömistä ennen nukkumaanmenoa, nuku vesilasi sängyn vieressä ja ota siitä kulauksia herätessäsi.

Pidä suu ja kurkku kosteina – hengittäminen suun kautta tukkoisen nenän vuoksi voi saada kurkkusi kuivumaan, mikä voi sitten aiheuttaa kurkkukipua tai kuivaa, kutisevaa yskää. Käytä yskäsumutetta auttamaan tätä, koska se jättää suojaavan kerroksen kurkkuun, joka lievittää kuivuutta ja ärsytystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *