Miksi iho on kosketusarka?

Iho on ihmiskehon suurin elin, joten sitä ei voi ohittaa, kun kärsii kutiavasta, punoittavasta, hilseilevästä, ärtynyttä tai kuivasta ihosta.

Miksi iho on kosketusarka?
Miksi iho on kosketusarka?

Erään tutkimuksen mukaan 71 % ihmisistä kärsii ihon herkkyydestä, mutta kaikki voivat kokea sen jossain vaiheessa elämäänsä.

Ihon herkkyys ei ole lääketieteellinen diagnoosi, vaan vihje siitä, että jokin ei ole kunnossa. Juurisyyn selvittäminen voi helpottaa oireiden lievittämistä ja ehkäistä herkkyysongelmia tulevaisuudessa.

Jatka lukemista ymmärtääksesi herkän ihon syitä ja kuinka voit pitää kehon suurimman elimen tyytyväisenä.

Ihon herkkyys tarkoittaa mitä?

Ihon herkkyys tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Tämän vuoksi voi olla vaikeaa paikantaa tarkkoja syitä tai tunnistaa johdonmukaisesti ihon herkkyyttä oireena vakavammasta ongelmasta.

Tietyt tuotteet tai ympäristötekijät voivat aiheuttaa näitä laukaisijoita. Saippuat, pyykinpesuaineet, hajusteet, parfyymit ja ihonhoitotuotteet voivat aiheuttaa ihon herkkyyttä. Altistuminen kylmälle, auringolle ja tuulelle voi ärsyttää ihoa. Myös vanheneminen voi tehdä meistä alttiimpia ärtynyttä ihoa kohtaan.

Ihosi herkkyys voi myös viitata taustalla olevaan lääketieteelliseen tilaan.

Ihosi voi yhtäkkiä muuttua kosketusarkaksi monista eri syistä – allergioista muihin iho-ongelmiin.

Allergiset reaktiot

Yksi mahdollinen syy ihon herkkyydelle on allerginen reaktio. Allergiat voivat olla alttiita sille, miksi iho reagoi näkyvästi, olipa kyseessä sitten kutina, punoitus tai herkkyys. Joten jos ihosi yhtäkkiä muuttuu herkemmäksi, harkitse, voisiko allergiat olla pääsyyllinen.

Dermatiitti ja ihoinfektiot

Onko sinulla taipumusta atooppiseen ihottumaan, psoriaasiin, akneen tai ruusufinniin? Jos näin on, ihosi saattaa olla alttiimpi herkkyydelle. Tällaiset olosuhteet voivat tehdä ihostasi herkemmän kosketukselle tai jopa tietyille tuotteille. Joten jos kärsit joistakin näistä olosuhteista, seuraa herkkyyden mahdollista lisääntymistä.

Auringonvalo

Vaikka aurinkoiset päivät ovat hienoja rantakäyntejä ja piknikkejä varten, aurinko ei aina ole ihosi paras ystävä – etenkin jos olet herkkä. Jos ihosi on vaalea ja herkkä auringolle, sinulla on suurempi riski saada auringonpolttama verrattuna niihin, joiden iho ruskettuu hyvin.

Mutta siinä ei vielä kaikki. Auringonvalo, erityisesti UVB-säteily, voi tehdä ihostasi herkemmän kosketukselle ja lämpötilalle. Jopa 24 tuntia UVA-säteilyn altistumisen jälkeen saatat huomata merkittävän herkkyyden lisääntymisen kosketukselle ja kuumuudelle.

Joten jos rakastat auringonottoa, ole erityisen varovainen. Ihosi saattaa olla herkempi kuin luulet, eikä kukaan halua käsitellä aurinkoaltistuksen jälkeisiä ongelmia.

Tietyt terveysongelmat

Tietyt terveysongelmat voivat myös vaikuttaa siihen, kuinka herkkä iho on. Terveytesi, mukaan lukien hormonitasot, voivat vaikuttaa merkittävästi ihon herkkyyteen. Naiset, olette saattaneet jo huomata tämän – ihonne tuntuu joskus olevan vuoristoradalla, etenkin kuukautiskierronne aikana. Noin 42% premenopausaalisista naisista raportoi lisääntyneestä ihon herkkyydestä ennen kuukautisiaan ja niiden aikana. Ja älkää luulko, että vaihdevuodet antavat teille vapaalipun; lähes 32% peri- ja postmenopausaalisista naisista kokee myös lisääntynyttä ihon herkkyyttä.

Mielenkiintoista kyllä, missä tunnet tämän herkkyyden voi myös muuttua. Premenopausaaliset naiset raportoivat usein kasvojensa olevan herkempiä, kun taas peri- ja postmenopausaaliset naiset kokevat usein jalkojensa olevan herkempiä.

Eikä se ole pelkästään hormoneista kiinni; olosuhteet kuten liikalihavuus, diabetes ja autoimmuunisairaudet liitetään myös herkkään ihoon. Joten, jos sinulla on terveysongelmia, on syytä harkita, miten ne saattavat vaikuttaa ihoosi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *