Kuinka kauan sukupuolitauti voi olla oireeton?

Monet ihmiset luulevat, etteivät he voisi saada sukupuolitautia (myös tunnettu nimellä seksuaalisesti tarttuva infektio tai STI) tietämättään. Valitettavasti tämä ei pidä paikkaansa. Sukupuolitautien oireet voivat ilmetä muutamasta päivästä useisiin vuosiin myöhemmin – tai ne voivat olla kokonaan oireettomia.

Kuinka kauan sukupuolitauti voi olla oireeton?
Kuinka kauan sukupuolitauti voi olla oireeton?

Oireettomien sukupuolitautien tyypit

Gonorrhea

Vaikka se saattaa olla yllättävää, gonorrhea on STI, joka harvoin aiheuttaa oireita tai merkkejä siitä, että se vaikuttaa henkilön kehoon. Suurin osa gonorrhea-tapauksista esiintyy hyvin vähäisin tai ei ollenkaan oirein. Gonorrheaan sairastunut henkilö voi elää jopa kuusi kuukautta ilman infektion merkkejä, ennen kuin vakavammat oireet ja merkit alkavat ilmetä. Ensimmäisten viikkojen aikana esiintyvät oireet voidaan helposti sekoittaa toisen tyyppiseen infektioon, kuten emättimen tulehdukseen. Koska gonorrhea vaikuttaa henkilön ihoon, on mahdollista saada gonorrhea peräaukkoon tai suuhun.

Chlamydia

Vaikka klamydia on yksi eniten keskustelluista sukupuolitaudeista, ihmiset yllättyvät saadessaan tietää, että yli 70% kaikista klamydiatapauksista ei aiheuta minkäänlaisia oireita ensimmäisten muutaman kuukauden aikana. Ainoa hetki, jolloin he huomaavat jotain vialla olevan sukuelimissään, on kun henkilöllä, jolla on emätin, on emätinvuotoa, tai henkilöllä, jolla on penis, on äärimmäistä punoitusta terskan ympärillä ja kipua virtsatessa.

Syfilis

Yksi historian yleisimmistä sukupuolitaudeista; jotkut syfiliksen oireista ovat niin lieviä, että monet saattavat sekoittaa ne muihin ongelmiin. Useimmat syfilistapaukset alkavat haavaumina tai äärimmäisen kuivana ihona. Joillakin ihmisillä voi myös esiintyä ihottumaa. Koska oireet ovat lieviä tai näyttävät olemattomilta, ihmiset eivät mene lääkäriin saadakseen itsensä tutkittua. Mutta jos syfilis jää kehoon vuosiksi, tauti voi aiheuttaa hermovaurioita silmiin, selkäytimeen ja muihin hermoston tärkeisiin osiin.

HPV

Tunnetaan myös nimellä sukuelinten kondyloomat, HPV on sukupuolitauti, jota vastaan on rokote. Tämä rokote annetaan yleensä teini-ikäisille tytöille, kun he ovat lukiossa. Kuitenkin rokotteen saaminen ei tarkoita sitä, että henkilö olisi täysin 100% suojattu tartunnalta, jos hän harrastaa seksiä jonkun kanssa, jolla on aktiivinen virus. Se tarkoittaa vain sitä, että heidän kehonsa on varustettu immuunijärjestelmällä, joka osaa taistella sitä vastaan. Kun kyse on keskimääräisestä ajasta, joka kuluu ennen kuin HPV:n oireet ilmenevät, kestää yleensä noin 1-24 kuukautta ennen kuin sukuelinkondyloomat ilmestyvät. Kuitenkin sukuelinkondyloomat tapahtuvat vain pienelle osalle ihmisistä. Useimmat HPV:n saaneet eivät koskaan tiedä siitä, ennen kuin heitä testataan.

HIV

Toisin kuin useimmat tämän listan STD:t, HIV:n oireiden esiintymiseen ei kulu kovin kauan aikaa. Useimmat ihmiset voivat odottaa ensimmäisten HIV-oireiden ilmaantuvan ensimmäisenä tartunnan viikkona. Kuitenkin jotkut ihmiset saattavat nähdä oireita vasta neljän viikon kuluttua.

Mitä tapahtuu, jos sukupuolitauti pysyy kehossasi liian kauan?

Kuten mikä tahansa muu infektio tai sairaus, ei ole koskaan hyvä idea antaa taudin levitä vapaasti kehossasi. Joka päivä, kun sukupuolitauti jää tarkistamatta, sen voima kasvaa, ja se tulee vastustuskykyisemmäksi antibiooteille tai muille hoitomuodoille. Se jatkaa kudoksen vahingoittamista sukuelinten ympärillä ja missä tahansa muualla, minne se päättää vahingoittaa verenkiertojärjestelmässäsi.

Monet infektiot aiheuttavat tulehdusta, mikä voi johtaa pysyviin vaurioihin tärkeisiin elimiin vatsan sisälläsi. Ja koska sukuelimet ovat yhteydessä virtsateihin, sinulla on todennäköisesti virtsarakon infektio tai vakava virtsatieinfektio.

Jos epäilet, että sinulla on sukupuolitauti, on aina hyvä idea käydä testeissä sukupuolitaudeille sen sijaan, että odottaisit muiden oireiden kehittymistä. On mahdollista, ettet saa samanlaisia oireita kuin toinen henkilö. Odottaminen, kunnes on enemmän ilmeisiä oireita, voi aiheuttaa pitkäaikaisia pysyviä vaurioita. Seksikumppanisi eivät myöskään tiedä, että olet tartunnan saanut. Siksi he eivät ole tietoisia siitä, että heillä on myös sukupuolitauti kehossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *