Viime vuosi toi tullessaan paljon sellaista, mitä emme osanneet etukäteen edes arvailla: ennen näkemättömän pakolaiskriisin, repivän keskustelun työmarkkinakysymyksistä sekä pahenevan taantuman. Myös politiikassa on ollut vauhtia ja ylä- ja alamäkeä.

Isojen kysymysten myötä ihmisiä on alkanut kiinnostaa yhteiskunnalliset asiat yhä enemmän. Demokratiaindikaattorien mukaan vuonna 2003 13 % ilmoitti olevansa hyvin kiinnostunut politiikasta, mutta vuonna 2015 luku oli peräti 2015 22 %. Demokratian kannalta tämä on erinomainen asia.

Tällä hetkellä kansalaisten mielipiteitä jakavat maahanmuuttokysymys, hallituksen kilpailukykyä parantavat toimet ja monet säästöesitykset. Saavutetuista eduista tinkiminen ei ole kenellekään meistä mukavaa. Erilaiset näkemykset kuuluvat kuitenkin niin yhteiskuntaan kuin politiikkaan. Se on tärkeä osa demokratiaa ja pakottaa hallituksenkin perustelemaan tarkkaan kaikki esityksensä ja toimintansa.

Huomio kannattaa kiinnittää kuitenkin niihin asioihin, jotka meitä yhdistävät. Suomi ja suomalaiset ovat olleet vaikeissa paikoissa ennenkin. Aina niistä on noustu ja selvitty. Nyt jos koskaan tarvitaan rohkeita ratkaisuja ja kykyä uudistaa yhteiskunnan rakenteita. Yhdessä suomalaiset ovat hyvinvointiyhteiskunnan vuosikymmenten aikana rakentaneet ja yhdessä meidän tulee kyetä sitä uudistamaan. Peruutuspeiliin katsomalla emme enää pärjää ja lakkoilemalla Suomi ei nouse.

Usein todetaan, että uusi vuosi tuo uudet kujeet. Nyt alkanut uusi vuosi haastaa meidät uudenlaiseen ajatteluun. Erityisesti suomalaisella työmarkkinajärjestelmällä on näytön paikka paremmasta kyvystä sopia ja löytää ratkaisuja maailman muuttuessa.

Niin yritysjohtajat kuin me kaikki muutkin tarvitsemme myös ripauksen enemmän isänmaallisuutta. Kaikessa tekemisessä ja jokapäiväisessä kuluttamisessa voimme suosia hieman enemmän suomalaisia palveluita ja tuotteita. Näin saamme yhdessä nostettua samalla isänmaata nousuun. Jos onnistumme tässä, meitä kaikkia odottaa palkinto parempana työllisyytenä ja terveempänä valtion taloutena. Se mahdollistaa tulevaisuudessakin satsaamisen koulutukseen, hyvinvointiin ja kaikki suomalaiset mukana pitävään sosiaaliseen turvaverkkoon.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!