Politiikassa syksy on muiden asioiden ohessa valtion talousarvion käsittelyä. Valtiovarainministeriö julkaisikin viime viikolla oman talousarvioesityksensä. Budjettiesitys on noin 5,9 miljardia euroa alijäämäinen. Valtionvelka nouse vuonna 2017 arviolta yhteensä 111 miljardiin euroon. Tilanne onkin huolestuttava.

Suomen velaksi elämisen lopettaminen edellyttää, että vaalikaudelle sovitut neljän miljardin euron valtiontalouden säästöt toteutetaan. Lisäsäästöjä ei kuitenkaan nyt enää tehdä, vaan budjetissa toteutetaan jo sovittuja päätöksiä. Moni säästö on vaikea, mutta välttämätön Suomen kuntoon laittamiseksi.

Olen tyytyväinen siihen, että pitkän ponnistelun jälkeen ja merkittävältä osin pääministeri Sipilän sitkeyden ansiosta kilpailukykyämme parantava sopimus saatiin lopulta aikaan. Näin hallitus voi myös kompensoida palkansaajien menetykset 515 miljoonan euron veronkevennyksillä.

Pienituloisimpien palkansaajien maksurasitukseen ja eläkkeensaajien verotukseen tehdään 130 milj. euron kevennys. Tällä halutaan varmistaa oikeudenmukaisuus ja että kaikkien kansalaisten ostovoima säilyy.

Vaikka säästöt ovat välttämättömiä, säästämällä ei Suomi kuitenkaan nouse eikä valtion taloutta saada oikaistua. Tarvitsemme lisää työpaikkoja. Niitä syntyy tulevaisuudessa lähinnä yksityisiin yrityksiin.

Nyt on jo varovaisesti puhuttu käänteestä parempaan: vuoden aikana työllisyys on kasvanut 33 000 henkilöllä. Suunta on oikea, mutta emme ole vielä tavoitteessa. Erityisesti nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden hoitoon on löydettävä nopeasti vaikuttavia keinoja.

Lapissakin suunta on jo kääntynyt. Matkailun voimakas kasvu toimii aivan kuin veturina hyvälle kehitykselle. Vaikka matkailua ei luetakaan varsinaiseksi vientituotteeksi, tuovat ulkomaiset matkailijat vientiin verrattavaa rahaa ulkomailta.

Lapin matkailua voidaankin pitää koko Suomen talouden kasvun veturina. Kansainvälisten lentomatkustajien kasvuvauhti on ollut hurjaa. Viime viikon vierailin Kiinassa kahdessa eri maakunnassa. Kiinnostus Lappia kohtaan oli valtavaa.

Vaikka olemmekin noihin Kiinan kymmenien miljoonien asukkaiden maakuntiin verrattuna pikkuriikkinen pohjoinen maakunta, meillä on aivan uskomattoman hienot mahdollisuudet ja vahvuudet. Näitä toin esille myös kiinalaisille. Mitatusti maailman puhtain ilma, herkkä puhdas arktinen luonto, revontulet ja puhtaat kalavetemme ovat vain esimerkkejä niistä asioista, joista useimmat ihmiset maailmalla voivat vain nähdä unta. Itse näiden arvoa emme aina arjessa huomaakaan. Elämme mahtavassa maakunnassa. Olkaamme siitä onnellisia.