Meidän Lapin kansanedustajien keskeinen tehtävä on Lapin työpaikkojen puolustaminen. Tarvitsemme uusia työpaikkoja ja olemassa olevien säilyttämistä. Vain näin nuoret voivat rakentaa tulevaisuutta kotimaakuntaamme.

Tulevaisuuden työpaikat syntyvät ennen muuta pieniin yrityksiin. Alle viiden hengen yritykset työllistävät jo nyt yhtä paljon kuin kaikki yli tuhannen hengen yritykset yhteensä. Tämän lisäksi tarvitsemme yrityksiä, joilla on halua kasvaa.

Valoa tästä näkökulmasta antaa tuore Kauppakamarien tekemä PK-hallitusbarometri, joka kertoo, että peräti 38 %:lla pienistä ja keskisuurista yrityksistä oli meneillään tai käynnissä uuden liiketoiminta-alan käynnistäminen. Tämä kertoo siitä, että yritysten on pakko uudistua, jos vanha toiminta-ala ei ole enää tarpeeksi kannattava. Ennen kaikkea se kertoo uskosta tulevaisuuteen: pillejä ei pistetä pussiin, vaan yrittämistä ja työllistämistä halutaan jatkaa.

Vastanneista yrityksistä 27 % ilmoitti muusta merkittävästä investoinnista ja 23 % oli käynnistämässä tai laajentamassa vientiä. Positiivista on se, että kyseiset luvut ovat selvästi korkeammat kuin kaksi vuotta sitten tehdyssä kyselyssä.

Vaikka viennistä on kiinnostunut lähes neljännes vastaajista, on hälyttävää, että Suomen Yrittäjien niinkään tuore raportti kertoo, että vain 3 % yrittäjistä ilmoittaa tuntevansa hyvin Team Finland -konseptin. Team Finland on noin vuosi sitten silloisen ulkomaankauppaministeri Stubbin (kok.) lanseeraama lempihanke, jonka alle on koottu kansainvälistymispalveluita. Yrittäjille ei riitä vain korkea profiili, vaan tarvitaan tiedotusta ja selkeitä palveluita.

Meillä on myös paljon turhaa byrokratiaa, jonka yrittäjät kokevat hankalaksi ja työllistämistä hidastavaksi. Esimerkiksi monella alalla lupaprosessi kestää tolkuttoman pitkään, jopa vuosia. Uskon, että monet yritykset olisivat valmiita maksamaan luvasta jopa enemmän, jos voisimme antaa palvelulupauksen nopeammasta lupaprosessista. Lupa kuin lupa tulisi saada enintään vuoden määräajassa. Tämä olisi mahdollista lisäämällä oikean paikkaan voimavaroja ja uudistamalla hallintoa. Hallinto ei ole turhaa silloin, jos se vauhdittaa uusien työpaikkojen syntyä.

Kaikista ei ole yrittäjiksi, eikä tarvitsekaan olla. Yritykset tarvitsevat ammattitaitoisia ihmisiä työntekijöiksi. Suomalaisten yritysten menestys ja uusien työpaikkojen syntyminen on kaikkien meidän etu. Työnantajat ja työntekijät ovat samalla puolella pöytää, kun tavoittelemme maahan 200 000 uutta työpaikkaa.

Nyt Suomen tilanne näyttää vaikealta ja takana on kolme perättäistä talouden laskuvuotta. Pohja uuden kasvun luomiselle on kuitenkin hyvä. Suomessa on osaamista ja yhteiskunta toimii. Siksi haluan luoda uskoa tulevaisuuteen. Tästäkin vielä selvitään, kun teemme oikeita uudistuksia ja laitamme kotimaan kuntoon.