Kemijärven lukiolaiset tekivät perinteisen Mäkärä-julkaisun, johon pyysivät minulta kirjoitusta, mitä 100 -vuotias Suomi minulle merkitsee.

Mietin tätä kysymystä myös kaksikymmentäkuusi vuotta sitten kun vastasin ylioppilaskokeen kysymykseen, jossa pyydettiin perustelemaan väitettä ”On lottovoitto syntyä Suomeen”.

Itsenäistymisen merkitystä on vaikea ymmärtää, kun emme tarkalleen tiedä, mihin kansakuntamme tie olisi johtanut ilman tuota merkittävää päätöstä. Ehkä pääsemme osalliseksi hieman siitä tunnetilasta, mikä sata vuotta sitten vallitsi, kun ajattelemme Helsingin Kaivopuistoon itsenäisyytemme kunniaksi istutetun juhlakuusen muistokiven tekstiä. Kivessä lukee: ”Muistoksi päivälle 6.12.1917, jolloin eduskunta mursi kansaltaan orjan ikeen virittäneet sille vapauden soihdun”.

Itsenäisyys on tarkoittanut meille vapautta ja itsemääräämisoikeutta orjuuden sijaan. Suomen kansa on vaalien kautta demokraattisesti saanut päättää kansakunnan suunnan. Se on niin arvokas asia, ettei tuota äänioikeutta kannata jättää käyttämättä.

Itsenäisessä Suomessa meillä on mielipiteen, uskonnon ja omantunnon vapaus. Saamme myös liikkua ja kokoontua vapaasti ja harjoittaa haluamaamme elinkeinoa ja ammattia. Kielemme ja kulttuurimme ovat olleet turvattuja ja kehittyneet.

Oikeuksien lisäksi meille on myös syntynyt velvollisuuksia. Meillä on yhteinen vastuu paitsi läheistemme hyvinvoinnista myös puhtaasta ympäristöstä. Kansan valitsemat edustajat ovat päättäneet yksimielisesti Suomeen perustuslain, joka luo kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta myös velvollisuuden puolustaa isänmaata.

Sadan vuoden aikana maamme on kehittynyt valtavasti. Itsenäisyyden alkutaipaleella ei ollut sähköä, juoksevaa vettä ja keskuudessamme oli puutetta, jopa nälänhätää. Olemme kehittyneet köyhästä ja väestöpohjaltaan pienestä maasta monella mittarilla maailman kärkimaaksi. Kansainvälisten tutkimusten mukaan Suomessa on maailman vähiten korruptiota, meillä on paras koulujärjestelmä ja parhaat opettajat. Olemme maailman paras maa äideille ja tasa-arvonkin näkökulmasta. Kaiken tämän hienon kehityksen on mahdollistanut sata vuotta sitten tapahtunut itsenäistyminen ja sen säilyttäminen myös vaikeina sotien aikoina.

Tästä valtavasta kehityksestä meillä on syytä olla kiitollisia vanhemmillemme ja isovanhemmillemme, siis niille, jotka ovat omalla työllään rakentaneet tämän maan.

Suomi merkitsee minulle perhettä, ystäviä ja kotia, metsää ja suota, auringonvalossa hohtavaa keväistä hankea, vasta leivotun pullan tuoksua ja koivuhaloilla lämmitettyä saunaa. Minulle Suomi on myös maailman puhtaimmat vedet, kalat ja metsän riista, raikas ilma, jota hengittää juoksulenkillä ja oma sänky, johon laskeutua levolle raskaan matkan jälkeen. Suomi on sitäkin, että voi olla hetken hiljaa muiden tuntematta oloaan kiusalliseksi.

Saamme olla onnellisia kaikesta tästä ja isänmaastamme Suomesta.