Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa viikon päästä. Vaaleihin käydään mielenkiintoisissa asetelmissa, kun kolme suurinta puoluetta on viimeisen kannatusmittauksen mukaan lähes tasoissa.

Gallupit ovat kuitenkin toisarvoisia, kun kotikuntaan valitaan vastuullisia päättäjiä. Vaikka valtakunnan politiikka voi heijastua äänestyspäätöksiin, kuntavaaleissa ei ole kysymys hallituksen kannatuksen puolivälimittauksesta. Kuntavaalit ovat paikallisvaalit. Kunnissa päätetään ruohonjuuritason asioista, jotka koskettavat ihmisen arjessa jokaista kuntalaista.
Sosiaali- ja terveysuudistuksen toteutuminen tulevan valtuustokauden aikana muuttaa kuntien roolia merkittävästi. Eduskunta sai kaksi viikkoa sitten hallituksen esityksen sote- ja maakuntauudistukseksi. Lakipaketti on kokonaisuudessaan peräti 12 senttimetriä paksu ja sisältää 1002 sivua. Kyseessä tulee olemaan ylivoimaisesti tämän kevään luetuin asiakirja eduskunnassa.

Julkisuudessa on virheellisestikin annettu kuva, että kunnilla ei olisi oikein mitään rooli sote-uudistuksen jälkeen. Tämä ei pidä paikkaansa. Soten siirryttyä maakuntaan kunta päättää edelleenkin mm. päivähoidosta, koulutuksesta, kaavoituksesta, vapaa-ajan palveluista ja elinkeinojen kehittämisestä. Kuntien rooli hyvinvoinnin edistämisen ja elinvoiman synnyttäjänä korostuu. Samalla kuntien taloudenpito tulee selkeämmäksi.

Olen toiminut Rovaniemellä valtuutettuna kahdessa osassa yhteensä 16 vuotta. Noihin vuosiin mahtuu paljon. Sain olla myös mukana kuntaliitoksen suunnittelussa ja täytäntöönpanossa. Joskus kokoukset ovat venyneet mahdottoman pitkiksi. Hauskana jäi mieleen sekin kerta vuosien takaa, kun ilta oli jo myöhäinen ja puheenvuoroja oli vielä paljon jäljellä. Energia meinasi kuitenkin loppua meiltä valtuutetuilta, joten puheenjohtaja tilasi kaikille pitsat. Taas jaksettiin puhua, toivottavasti viisaita. Tärkein osa vaikuttamisesta tapahtuu kuitenkin valtuuston kokouksen ulkopuolella.

Olen kiitollinen kaikista niistä kymmenistä evästyksistä ja yhteydenotoista, joita olen saanut vuosien mittaan Rovaniemen kehittämiseksi. Nyt on aika kuitenkin kääntää uusi sivu ja antaa tilaa uusille päättäjille. Keskityn valtakunnan ja maakunnan tason päätöksentekoon. Vaikka kaupunginvaltuusto minun osalta jää, vaikutuskanavat säilyvät.

Kuntavaaleissa on kysymys lähipalveluiden turvaamisesta, verorahojen tehokkaasta käytöstä. Erinomaisia ehdokkaita on paljon. Päätöksenteossa tarvitaan arvoja ja järkeä. Kannattaa äänestää.