Kotimaassa rauhallinen heinäkuinen kesänviettomme on katkennut useaan kertaan järkyttäviin uutisiin erilaisista terroriteoista niin Euroopassa kuin kauempanakin.

Tämä kesä jää mieliimme myös Turkin vallankaappausyrityksestä. Turkin tapahtumat tulivat yllätyksenä, vaikka maassa on jo pitkään kytenyt epävakaa poliittinen tilanne. Kansan ja politiikan jyrkkä kahtiajako näkyi jo kolme vuotta sitten, kun vierailin eduskunnan puhemiehen seurueessa Ankarassa. Tapasimme virallisen valtionjohdon lisäksi myös oppositiopuolueiden ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Vaikka valta perustuisikin demokraattisiin vaaleihin, sitä ei saa käyttää väärin. Suomessa tämän takaa perustuslakimme, joka estää mielivallan käytön kulloinkin vallassa olevalta hallitukselta. Sen lisäksi, että se takaa Suomeen demokraattisen valtiojärjestelmän, se turvaa kaikille kansalaisille perusoikeudet kuten vapaan liikkumisen, sananvapauden sekä uskonnon ja omantunnon vapauden.

Vaikka meidänkin perustuslakiamme kohtaan on esitetty viime vuosina arvostelua, maailman tapahtumien rinnalla kotimaiset haasteemme saavat aivan eri mittasuhteet. Turkissa perustuslakia ollaan muuttamassa poikkeustilan voimin ja keskittämässä valtaa entisestään presidentille. Tuhansia toisin ajattelevia opettajia, tuomareita ja muita virkamiehiä on erotettu. Tiedotusvälineitä suljetaan ja demokratia ottaa takapakkia.

Turkki on hyvin mielenkiintoinen maa Euroopan ja Aasian välissä: sillä on rikas kulttuuri ja historia, suotuisa väestörakenne ja sijainti sekä kaikki mahdollisuudet kasvaa alueensa taloudelliseksi veturiksi. Nyt uhkana on tilaisuuden hukkaaminen poliittisen epävakauden johdosta.

Turkki on myös yksi suomalaisten suosituimmista matkakohteista. Turkin Alanya on Rovaniemen ystävyyskaupunki ja yhteistyö on ollut luontevaa, koska molemmat ovat matkailukaupunkeja. Mikäli Turkin sisäpoliittinen tilanne kärjistyy entisestään, ei se voi olla vaikuttamatta pitkällä tähtäimellä maan turismiin. Vielä muutama vuosi sitten oli aivan tavallista matkustaa Egyptiin, mutta nyt nämä matkat ovat lähes tyystin loppuneet. On vaara, että Turkille käy samoin. Eduskunnan Turkki-ystävyysryhmän varapuheenjohtajana seuraan tilannetta huolestuneena, mutta samalla toivoen, että Turkin kehitys saadaan raiteille aidoilla demokraattisilla keinoilla.

Maailman tapahtumat osoittavat meille myös, että demokratia ja vapaa yhteiskunta eivät ole itsestäänselvyys. Sen edestä on taisteltu ja sitä pitää jatkuvasti puolustaa. Emme saa alistua raukkamaisten viattomiin kohdistettujen terroritekojen edessä. Pelolle ei saa antaa valtaa vaan on katsottava rohkeasti tulevaisuuteen. Avointa kansalaisyhteiskuntaa on puolustettava kansainvälisellä yhteistyöllä. Tässä työssä Suomenkin tulee olla mukana. Se työ on rauhan työtä ja sitä työtä tehdään kunnioittaen ihmisoikeuksia ja kansalaisten vapauksia.