Hetki Tornionjoella

Kesäkuun puolessa välissä sain nauttia erinomaisen kauniin päivän Tornionjoella. Se taisikin olla yksi al-kukesän komeimmista. Kokemus lohensoudusta oli hieno, vaikka tällä kertaa kävikin niin, että kun pyysin lohta, sainkin hauen. Kaiken kruunasi vielä mahdollisuus vierailla menomatkalla Karungissa Avoimet Kylät -tapahtumassa.

Moni muukin kalastaja on tänä kesänä joutunut kokemaan saman tunteen kuin minä. Lohta ei ole nous-sut ihan viime vuotiseen tahtiin. Syitäkin on esitetty monenlaisia. Joella hermo kuitenkin lepäsi ja poliitti-set myllerrykset unohtuivat hetkeksi, mutta vain hetkeksi.
Rantaan tullessa kännykkä piippasi ja viesti kertoi Perussuomalaisten puoluekokouksen loputkin valinnat. Tästä alkoi tapahtumaketju, joka tulee jäämään erikoisuudessaan Suomen poliittiseen historiaan. Kaikki tämä sai alkunsa juuri silloin, kun minä soudin venettä Matkakosken alapuolella.

Kaikkien poliittisen kuohunnan keskellä jatkoimme maanantain koittaessa eduskunnan perustuslakivalio-kunnassa maakunta- ja sote-uudistuksen käsittelyä. Kun saimme lausuntomme valmiiksi 30.6. takana oli 60 kokousta, joissa olimme käyneet läpi noin 1500 sivua hallituksen esitystekstiä. Lausunnollemme tuli pituuttakin 79 sivua.

Valiokunta totesi, että suurimmat ongelmat koskettavat ennen muuta valinnanvapauslakia. Pakkoyhtiöit-täminen ja valinnanvapauden aikataulutus ovat perustuslain näkökulmasta ongelmallisia ja kaipaavat täydentävää hallituksen esitystä. Sen sijaan maakunta- ja sote-uudistus voisi edetä pienillä eduskunnassa tehtävillä korjauksilla. Valiokunta jopa totesi, että uudistus pitäisi sen edellyttämillä korjauksilla toteuttaa mahdollisimman pian.

Viime keskiviikkona pääministeri Sipilä ilmoittikin, että maakunta- ja sote-uudistus siirtyy vuodella eteen-päin. Vaalit pidettäisiin lokakuussa 2018. Muutos on ymmärrettävä johtopäätös perustuslakivaliokunnan lausunnosta. Toki aikatauluun vaikuttaa se, että poliittisista syistä valinnanvapauslaki on haluttu käsitellä eduskunnassa käsi kädessä muun uudistuksen kanssa.

Lapin kannalta uusi aikataulu antaa pelivaraa valmisteluun. Maakuntavaltuustot aloittavat kymmenen kuukautta alkuperäistä aikataulua myöhemmin 1.1.2019. Valitulla valtuustolla on nyt täysi vuosi aikaa tehdä valmisteluun liittyvät päätökset ja hyväksyä ensimmäisen toimintavuoden talousarvio. Silti aikaa ei ole liikaa. Valmistelun tuleekin jatkua Lapissa keskeytyksettä. Tavoitteena tulee olla edelleen sellainen uudistus, joka turvaa kaikille lappilaisille riittävät palvelut asuinpaikasta riippumatta. Käytetään syntynyt aikalisä viisaasti!