Uudet puolueiden kannatusluvut laittavat nöyräksi. Keskustan puheenjohtaja pääministeri Juha Sipilä on tehnyt sen, minkä hän lupasi ennen eduskuntavaaleja, kääntänyt Suomen suunnan. Tämä ei tunnu kuitenkaan riittävän. Pienenevästä työttömyydestä ja kasvavasta taloudesta on tullut niin sanottu ”uusi normaali”.

Vaikka viime vaalikaudesta ei ole kuin reilut kaksi vuotta, unohdamme helposti sen talousahdingon, jossa Suomi silloin oli. Tuolloinhan Suomeen syntyi yli satatuhatta uutta työtöntä. Nyt meidän kaikkien onneksi suunta on toinen. Suomella menee kaikilla mittareilla hyvin.

Hyvinvoinnin lisääntyminen ei ole tavoittanut kuitenkaan kaikkia. Meillä on yhä liian suuri määrä työttömyyttä ja huono-osaisuutta. Talouskasvun hedelmät eivät jakaannu tasaisesti ja tuhannet pienituloiset eläkeläiset kamppailevat kasvavien elinkustannusten kanssa. Työttömyyden onkin edelleen parannuttava, jotta valtiontalouteen saataisiin pelivaraa, jolla voisimme korjata näitä epäkohtia.

Hallituksella riittää töitä myös eurooppalaisella tasolla. Maankäytön muutoksia ja metsätaloutta ollaan ottamassa ensimmäistä kertaa osaksi eurooppalaista ilmastopolitiikka. Euroopan parlamentissa on kaksi valiokuntaa käsitellytkään tätä LULUCF:ksi kutsuttua pakettia.

Parlamentin ympäristövaliokunta puolsi tiukan äänestyksen jälkeen kantaa, jossa Suomen kaavailemat metsävarojemme lisääntyvä käyttö luettaisiin meille ikään kuin päästöiksi. Tällaiselle kannalle ei ole mitään järkevää selitystä. Erityisen hullulta se tuntuu siksi, että vaikka lisäisimmekin suunnitelmiemme mukaisesti metsiemme käyttöä, olisi metsiemme vuotuinen kasvu koko ajan selvästi niiden käyttöä suurempaa.

Pahimmassa tapauksessa metsätalouden sääntö¬paketista tulee uhka Suomeen myös Kemiin ja Kemijärvellekin suunnitelluille uusille biojalostamoille.

Vielä ei ole kuitenkaan syytä vaipua epätoivoon. Hallitus jatkaa pääministerin ja vastuuministereiden voimin jo kuukausia tekemäänsä työtä Suomelle edullisen ratkaisun saamiseksi. Emme anna missään tapauksessa periksi. Suomen on voitava päätyä itse metsiemme käytöstä. Nyt on pantava kova kovaa vastaan. Valitettavaa on, että muutama suomalainen Euroopan parlamentin jäsen ja vihreät etunenässä tekevät koko ajan töitä Suomen etua vastaan.

Järjen ääntä tarvittaisiin nyt EU:hun nykyistä enemmän. Euroopan helteet näyttävät sekoittavan Brysselin päättäjien päät jopa siten, että biologiset tosiasiat unohtuvat. Silti tervehdimme ilolla Lappiin saapuvia kesän ensimmäisiä lämpimiä päiviä. Ne saavat marjatkin pian kypsymään ja pääsemme hillasoille ja mustikkametsään. Niitä meiltä eivät EU:n päättäjät sentään voi viedä.