Hyvä ystävä,

Terveisiä eduskunnasta, jossa takana on kiireinen ja vaiherikas poliittinen syksy. Tämä viikko on mennyt opposition vaihtoehtobudjettien käsittelyn lisäksi USA:n presidentinvaaleja ihmetellessä. Moni suomalainen on huolissaan, mitä USA:n presidentinvaalien jälkeen tulee tapahtumaan. Itse suhtaudun tilanteeseen aika levollisesti. Epävarmuus on kuitenkin lisääntynyt ja nyt olisi erityistä tilausta vakautta ja yhtenäisyyttä korostavalla puheille.

Levollisuuteni perustuu tuntumaani siitä, että presidentti Trump tulee olemaan hyvin sisäpoliittinen presidentti. En usko, että Euroopan ja USA:n pitkäaikaisia syvällisiä suhteita on kenelläkään intressiä heikentää. Suomen turvallisuuspoliittisessa ympäristössä tuskin tapahtuu merkittäviä muutoksia. Valppaana pitää kuitenkin olla, sillä muutoksia on tapahtunut nyt nopeasti.

Vaikka vaalikampanjassa kuulimme huolestuttavia heittoja ja epäasiallisia kommentteja aivan riittävästi, uskon, että suuren valtion systeemi suodattaa ne ”hölmöilyt”, jotka eivät mene vaalipuheiden piikkiin. Systeemillä tarkoitan kongressia, avustajakuntaa ja muuta hallintoa. Trumpin voittopuhe osoitti hänen haluaan olla koko kansan presidentti. Siihen me täällä ulkomailla annamme mielellään hänelle mahdollisuuden.

Kun kirjoitan tätä kirjettä, olen parhaillaan lentokoneessa lentämässä Genevestä Suomeen. Tämän viikon olen ollut YK:n kidutuksen vastaisessa komiteassa. Toimin itsenäisenä tarkkailijan Suomen maaraportin käsittelyssä. Voin todeta, että tällä sektorilla asiamme ovat varsin hyvällä tolalla. Arvostukseni suomalaisia virkamiehiä kohtaan kasvoi myös edelleen, kun seurasin heidän ammattitaitoista työskentelyä viikon. Suomen delegaation johtaja ja sihteeri olivat kumpikin muuten Lapin yliopiston kasvatteja. Olen tästäkin ylpeä. Olen nyt mielenkiintoista kokemusta rikkaampi ja tiedän, miten kansainvälisten sopimusten valvonta tapahtuu. Kun lentokoneen nokka kääntyy laskuun, käännän samalla ajatukseni kansainvälisistä kysymyksistä ja USA:n vaaleista kotimaamme politiikan haasteisiin. Meidän tehtävämme on laittaa ensisijassa Suomi kuntoon.

Tässä riittääkin työsarkaa. Otan kantaa muutaman ajankohtaiseen aiheeseen: 1. Sanomalehtien jakelu on turvattava kaikkialle Suomeen jokaisena arkipäivänä. Näin ministeri Bernerin luova esitys myös näyttää tekevän. 2. Perhevapaita voidaan uudistaa, mutta lasten etu ja perheiden valinnanvapaus edellä. Näin Keskusta on myös tekemässä. Voitte lukea tästä enemmän blogistani. 3. Kilometrikorvauksia ja työmatkavähennyksiä ei tule heikentää. Se olisi pitkien välimatkojen Lapissa kohtalokasta. Tällainen ajatus ei olekaan missään vaiheessa sisältynyt liikenneministerin suunnitelmiin. 4. Pohjoisen elinkeinojen ja työpaikkojen syntyä tulee edistää. Tähän liittyen saimme kuljetustuen jatkolle ministeri Rehniltä vahvan tuen tavatessamme häntä Pohjois-Suomen yrittäjien kanssa. Mutta paljon on vielä työtä. Matkailun investointejakin pitää voimakkaasti tukea, kun mielenkiinto Lappia kohtaan kasvaa vauhdilla ulkomailla. Tässä asiassa keskustelut jatkuva mm. Ministeri Tiilikaisen ja Rehnin kanssa. Näillä ajatuksilla työ Suomen ja Lapin puolesta jatkuu.

Ollaan yhteyksissä!
Markus