Hyvä ystävä,

Kesä on saapunut ajoissa myös Lapiin, jossa aurinko on mukavasti lämmittänyt ja saanut luonnon heräämään.

Politiikassa on vietetty viime viikkoina kuumiakin aikoja. Tätä kirjettä kirjoitellessani odottelen samalla uutisia ammattiliittojen päätöksistä kilpailukykysopimukseen lähtemisestä. Kaikkien toiveena on, että sopimus syntyisi ja saisimme suunnan kääntymään. Pitkästä aikaa saimmekin tänään positiivisia uutisia talouden suhteen. Suomen bruttokansantuote eli tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteisarvo oli noussut ensimmäisen vuosineljänneksen osalta 1,6 % viime vuoteen verrattuna.

Merkittävä osa kilpailukykyloikasta tehdään kuitenkin yrityksissämme. Siksi paikallisen sopimisen edistäminen on aivan välttämätöntä. Minä monien yrittäjien mukana olen pettynyt, että hallitusohjelmaankin kirjatut tavoitteet paikallisen sopimisen lisäämisestä eivät ole toivotulla tavalla edenneet. Tavoitteesta ei tule kuitenkaan antaa periksi. Tämä asia puhutti erityisesti kun tapasin kuluneella viikolla sekä Suomen Yrittäjien että Perheyrittäjien liiton edustajia.

Valtion omistamilla yhtiöillä on ollut myös merkittävä rooli Suomen teollistamisessa ja yhteiskunnan uudistamisessa. Näin on osittain edelleen. Aina kuitenkaan valtion omistus ei tuo enää lisäarvoa. Silloin omistuksesta voidana luopua ja sijoittaa raha paremmin työpaikkoja luovaan kohteeseen.

Sain olla mukana ryhmän edustajana valmistelemassa valtion omistajapolitiikan uudistusta. Keskeisiä sanoja uudessa linjassa on yhteiskuntavastuu ja uudistaminen. Veroparatiiseille sanotaan selkeä ei ja johdon palkitsemista kohtuullistetaan. Omistajapolitiikkaa koordinoimaan perustetaan parlamentaarinen neuvottelukunta.

Niiden yhtiöiden joukkoon, joiden omistuksesta valtio voisi luopua, kuuluu myös lappilaisittainkin tärkeä Kemijoki Oy. Linjaukseen otettiin kuitenkin esityksestäni kirjaus, jonka mukaan valtio ei luovu Kemijoki Oy:n osakkeista ilman, että pienosakkaiden asema turvataan osakkuussopimuksella. Tämä on tärkeä asia monille Lapin kunnille, jotka ovat mukana Kemijoki Oy:ssä energiayhtiöiden kautta.

Tiistaina meillä oli eduskunnassa aivan erityinen päivä kun juhlistimme 110-vuotiasta yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta juhlaistunnolla. Suomessa naiset saivat äänioikeuden ensimmäisenä Euroopassa ja vaalikelpoisuuden ensimmäisenä maailmassa vaalilain myötä, joka hyväksyttiin 1.6.1906. Yhteiskunnallisesti kyse oli kuitenkin paljon laajemmasta asiasta. Samaan aikaan äänioikeuden saivat myös useimmat miehet, ei vain säätyihin kuuluvat. Tiistai olikin kansanvallan suuri juhla!

Eduskuntatyö jatkuu vielä 1.7. saakka. Käsiteltävänä on vielä pitkä lista suurempia ja pienenmpiä lakiesityksiä. Mukana on myös pari kansalaisaloitetta mm. Väyrysen aloite kansanäänestyksestä euroalueesta eroamišesta. Käsittelen tuota asiaa sekä perustuslaki- että talousvaliokunnassa.

Heinäkuussa vietän lomaa perheen kanssa, mutta vierailen ainakin Kittilän kesämarkkinoilla sekä Ranuan Hillamarkkinoilla. Pidetään yhteyttä!