Hyvä ystävä,

Vuosi lähestyy loppuaan. Takana on monessakin mielessä erikoinen vuosi. Koko Eurooppaa kohdannut pakolaistulva jättää jälkensä myös suomalaiseen yhteiskuntaan.

Samaan aikaan elämme yhtä taloushistoriamme vaikeinta aikaa. Hankalien säästöpäätösten keskellä olen joutunut monta kertaa katsomaan myös peiliin ja kysymään, onko tämä säästö välttämätön tai emmekö voisi velkaantua vielä vähän lisää.

Olen joutunut myös suhteellistamaan asioita. Velkaantumisen vauhtia kuvaa se, että kun Suomeen syntyy vuosittain noin 60 000 lasta, viimeiset seitsemän vuotta olemme ottaneet velkaa noin kuusi miljardia euroa joka vuosi. Tämä tekee sata tuhatta euroa jokaista syntyvää lasta kohden. Valtio laittaa siis jokaiseen äitiyspakkaukseen potkupukujen ja muiden tarpeellisten tarvikkeiden lisäksi sadantuhannen euron velkakirjan. Tulevien asuntolainojen lisäksi lapsemme ja lastenlapsemme joutuvat maksamaan tämän velkakirjan, jos emme saa muutosta aikaan. Siksi vaikeitakin säästöjä joudutaan tekemään. Vastuuta on kannettava tulevia sukupolvia ajatellen.

Eduskunnan syksyyn on mahtunut myös paljon muuta. Merkittävimpänä on ollut päätös sosiaali- ja terveys sekä itsehallintoalue -uudistuksesta. Marraskuisessa väännössä oli kysymys pohjimmiltaan myös siitä, tuleeko tästä maasta maakuntien Suomi vai muutaman kasvukeskuksen Suomi. Lapin kannalta ratkaisu on hyvä. Nyt edessä on kuitenkin valtava valmistelutyö.

Eduskunnan budjettikeskustelussa käytin myös puheenvuoron, jossa halusin tuoda toisenlaisen näkökulman. Vaikka meillä on haasteita ja joudumme sopeuttamaan, näidenkin jälkeen meillä on maailman paras koulutusjärjestelmä. Terveydenhoitojärjestelmämme kaipaa uudistamista, mutta monelta osin sekin toimii erinomaisesti. Suomi on edelleen maailman turvallisimpia maita, jossa virkakoneisto toimii, vaikka lupaprosessit tuntuvatkin hitailta. Monessa asiassa saamme siis olla kiitollisia. Tämä näkökulma meinasi unohtua, kun monen puheen perusteella kaikki tuntuu olevan maassamme pielessä. Tyytyväisyydellekin on tilausta.

Näin vuoden lopussa haluan kiittää kaikesta saamastani tuesta, evästyksestä ja ohjauksestakin oikeaan suuntaan. Ne ovat olleet tärkeitä eduskuntatyössä menestymiseen. Pidetään yhteyttä!

Toivotan oikein hyvää Joulua ja onnellista vuotta 2016!

Pidetään yhteyttä!
Markus 

Kansanedustaja 
Markus Lohi 
00102 Eduskunta 
0400 692 682 
markus.lohi@eduskunta.fi 

Avustaja 
Sanna Karhu 
050 574 2396 
09 432 4093 
sanna.karhu@eduskunta.fi