Kun kansanedustajan viikot kuluvat talvella pääosin Helsingissä, on kesällä mukava nauttia kotona olosta. Moni rästityö on odottanut parempaa aikaa. Kun eduskunta jäi kuun vaihteessa kesätauolle, heti kotiin päästyäni pihalla odottikin halkokuorma. Illalla oli sitten kiva katsella liiterissä kohoavaa puupinoa ja lämmittää päivän päätteeksi sauna.

Politiikasta ei kuitenkaan pääse istuntotauoillakaan kokonaan eroon. Siitä on pitänyt tänä kesänä huolen kuumana käyvä Kreikan talouskriisi. Viime viikonloppuna kreikkalaiset äänestivät kansanäänestyksessä muiden euromaiden tarjoamasta lainaohjelmasta.

Äänestyksen jälkeen Kreikan suunnasta kuului kommentteja, että demokratia voitti. Tätä olen aikalailla ihmetellyt aivan samaan tapaan, kuin toimittaja Pekka Ervasti. Hän kirjoitti, Twitterissä, että ” äänestettiin himassa, että ei me oikeastaan haluta noudattaa lainaohjelmaa. Pankin on syytä hyväksyä demokraattinen päätöksemme.”

Kreikassa on unohtunut, että kaikki euromaiden johtajatkin neuvottelevat demokraattisesti valittuina ja kansalta valtakirjansa saaneena. Suomessa eduskunta on suuren valiokunnan kautta poikkeuksellisen tiiviisti mukana kriisinhoidossa. Valiokunta kokoontuu useasti heinäkuussakin antaen pääministeri Sipilälle ja valtiovarainministeri Stubbille neuvotteluvaltuudet heidän lähtiessään huippukokouksiin.

Mikähän mahtaisi olla kansanäänestyksen tulos euromaissa, jos kysyttäisiin, että tulisiko veronmaksajan antaa lisärahaa Kreikkaan ilman varmuutta paremmasta hallinnosta ja uudistuksista? Tavalliset kreikkalaiset eivät ole syypää huonoon hallintoon, korruptioon ja siihen, että liian paljon veroja jää keräämättä. Vielä vähemmän siihen ovat syypäitä muiden euromaiden kansalaiset.

Suomen linja on ollut jämäkkä ja kannatettava. Lähtökohtaisesti kunkin maan tulee itse laittaa asiansa kuntoon ja hoitaa omat velvoitteensa. Kansanäänestys ei oikein sovi päätökseen siitä, hoidetaanko velvoitteita vai ei.

Vaikka kotonakaan emme voi äänestää oman lainaohjelman noudattamisesta, demokratia voi kyllä muutoin olla sopiva väline perhepiirissä. Kesäaikaan on mukava yhdessä pohtia lasten kanssa mitä tehtäisiin vapaapäivänä. Voidaan vaikka äänestää lähdemmekö uimaan vai pelaamaan jalkapalloa tai frisbeegolfia. Lomareissut ja muut isommat asiat jäävät kuitenkin vanhempien päätettäväksi.

Lapin kauniista kesästä voi nauttia säässä kuin säässä. Aivan Rovaniemen keskustan tuntumassakin on upea luontopolku. Nelostien sillalta pääsee Koivusaareen, jossa pitkospuut kiertävät koko saaren ympäri tulvaniittyjen ja mätässarojen keskellä. Noin puolessa välissä reittiä sijaitsee lautalla kelluva lintutorni. Luontopolulle pääsee kätevästi vaikkapa kävellen kaupungista tai Ounaspaviljongin parkkipaikalta. Voin suositella kohdetta kaikille vaikkapa hieman viileämpänä kesäpäivänä.