Luin vastikään amerikkalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan positiivisen ja optimistisen elämäntavan omaksuneiden riski menehtyä tutkimuksessa tehdyn seurannan aikana oli noin kolmanneksen pienempi kuin niiden, jotka olivat vähiten optimistisia. Yhteys havaittiin riippumatta sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta.

Meille kansanedustajille kansalaisten palaute on yleensä negatiivista. Se johtuu tietenkin työnkuvasta. Ihmiset ottavat useimmiten yhteyttä päättäjiin silloin kun jokin asia vaatii korjausta.

Olen sanonutkin, että kansanedustajilla on vain kaksi tehtävää: yhteiskunnallisten ongelmien tunnistaminen ja niihin ratkaisujen löytäminen. Tehtävähän kuulostaa helpolta, mutta käytäntö on toinen. Päätöksentekoa ohjaavat kunkin päättäjän arvot ja rajalliset valtion rahavarat. On tehtävä valintoja, jotka eivät miellytä kaikkia. Teet niin tai näin, aina jonkun mielestä toimit väärinpäin.

Usein kuulee myös vastauksen, että olisinhan minä optimisti, mutta kun ei ole aihetta tyytyväisyyteen. Minusta taas tuntuu, että osittain kysymys saattaa olla siitä, että jotkut valikoivat uutisia ja asioita, joissa korostuu kielteiset asiat. Näitä negatiivisella asenteella tehtyjä uutisiakin tuntuu riittävän. Se ei taida olla mikään uutinen, että asiat ovat hyvin.

Meidän jokaisen elämään mahtuu myös koettelemuksia, hankaluuksia ja ongelmia. Ne saattavat liittyä terveyteen, taloudellisiin asioihin tai vaikkapa henkilösuhteisiin. Joskus ne saattavat olla musertaviakin. Silloin tarvitaan erityisesti läheisten, mutta myös yhteiskunnan tukea.

Suomessa elettiin vuodesta 2008 viime vuoteen saakka taloudellista laskusuhdannetta. Ne, joilla oli töitä, eivät sitä kuitenkaan juurikaan huomanneet. Lisääntynyt työttömyys koetteli kuitenkin satoja tuhansia suomalaisia. Viime vaalikaudella syntyi yli satatuhatta uutta työtöntä. Huoli arjen taloudellisesta pärjäämisestä vaikutti varmasti onnellisuuteen. Nyt suunta on onneksi täydellisesti kääntynyt. Viimeisen vuoden aikana työttömyys väheni noin 49 000 henkilöllä.

Tänä vuonna meillä on myös erityinen tyytyväisyyden aihe. Saamme juhlia satavuotiasta isänmaatamme Suomea. On valtava arvo saada elää maassa, joka on maailman vakain ja turvallisin.

Kuten alussa mainitsemani amerikkalainen tutkimus, myös lääkäriseura Duodecim tutki ihmisten elämänasenteen vaikutusta terveyteen. Sen mukaan negatiivisesti tulevaisuuteen suhtautuvien keskimääräinen eliniän ennuste on jopa kymmenen vuotta huonompi kuin niiden, jotka suhtautuvat tulevaisuuteen kaikkein positiivisimmin. Jos tähän tutkimukseen on uskominen, saimme taas yhden syyn positiivisuuteen. Moni asia on meillä hyvin, mutta jos jokin vaatii korjausta, laitetaan se yhdessä kuntoon.