Eduskunta aloitti Suomi 100 -vuoden tammikuussa teemaviikolla, jolloin kansanedustajat jalkautuivat kouluihin. Useimmat edustajat vierailivat muutamassa vaalipiirinsä koulussa. Jatkoimme samassa hengessä elokuussa vierailemalla päiväkodeissa tutustamassa varhaiskasvatukseen.

Tammikuinen viikko oli niin mieleenpainuva ja antoisa, että minulla jäi niin sanotusti ”jumi” päälle. Olen jatkanut kouluvierailuja koko kevään ja tämän syksyn, ja jatkan edelleen. Ensi viikolla tulee täyteen viideskymmenes kouluvierailu. Koulut ovat sijainneet ympäri Lappia Hetasta Simoon ja Pellosta Posiolle.

Vierailut eivät ole olleet poliittisia vaan luonteeltaan kasvatuksellisia ja tiedotuksellisia. Olen kertonut kuvien ja tarinoiden kautta kansanvallan synnystä, kansanedustajan työstä ja eduskunnan toiminnasta. Vierailuun mahtuu monia mukavia ja hauskoja hetkiä, mutta ne ovat ennen kaikkea olleet läpileikkaus lappilaisten koulujen arkeen.

Koulutusta on uudistettu viime vuosina reippaalla otteella kaikilla asteilla. Kentältä on tullut vuoden aikana voimakkaasti esiin viesti, että nyt olisi tarve jo hengähdystauolle.

Esimerkiksi uusi perusopetuksen opetussuunnitelma ja päiväkotien varhaiskasvatussuunnitelma ovat tärkeitä ja isoja muutoksia arjessa. Ne painottavat muun muassa ilmiöoppimista, lapsilähtöisyyttä ja demokratiakasvatusta. Olen saanut viestiä, että koulut tarvitsevat aikaa nyt uusien käytäntöjen kehittämiseen. Minun viestini Helsingin päätöksentekopöytiin on: annetaan nyt kouluihin työrauha.

Valitettavan monien koulujen ja päiväkotien arkea varjostaa myös sisäilmaongelmat ja niistä johtuvat haasteet. Niiden ratkaiseminen on välttämätöntä, mutta ei aina kovin yksinkertaista. Tähän toivon kunnilta rohkeita tulevaisuuteen katsovia päätöksiä, kun kunnissa valmistellaan tulevan vuoden talousarvioita. Koulutuksen merkitys kunnan tehtävissä korostuu entisestään maakuntauudistuksen myötä.

Koulukierrokset ovat vahvistaneet käsitystä siitä, että lappilaiset kasvatusalan ammattilaiset kouluissa ja päiväkodeissa tekevät työtä korkealla ammattitaidolla ja sydämellä. Lapsemme ja nuoremme ovat hyvissä käsissä.

Vierailut ovat olleet hyvää vaihtelua kansanedustajan työlle. Välillä vierailuihin on kohdistunut myös suuria odotuksia. Vieläkin harmittaa sen pellolaisen ekaluokkalaisen puolesta, joka luuli, että kansanedustaja on supersankari, jolla on hopea viitta päällä. Paikalle saapui kuitenkin tavallinen kansanedustaja harmaassa puvussa. Mukavaa meillä kuitenkin oli.